Mikor szükséges a nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken?

penztargepcenter.hu_.19apr.jpg

A tavaszi és nyári időszakban megnő az olyan, szabadtéri rendezvényeknek a száma, mint amilyenek a fesztiválok, a vásárok, gasztronómiához kapcsolódó rendezvények. Az ilyen jellegű eseményeken gyakran találkozni árusokkal, akik saját termékeiket kínálják a vendégeknek. Ételek, italok, kézműves termékek, szuvenírek, ruhaneműk stb. Vannak, akik a saját, meglévő üzletüket telepítik ki, de olyan kereskedő is akad, aki csak kifejezetten ilyen alkalmakkor árusít közvetlenül.

A rendezvényeken a vásárlóknak nyugta jár a megvásárolt áru után. A nyugtaadással kapcsolatosan rengeteg visszaélést tapasztalni. Ennek több oka is lehet. Az árusok nem elég tájékozottak az aktuális rendeletekkel, szabályozásokkal a nyugtaadással kapcsolatban vagy pedig szándékosan használják a pénztárgépet a saját belátásuk szerint.

Minden kereskedőnek tisztában kell lennie az aktuális rendelkezésekkel, hiszen másként nem is lehet dolgozni, csak úgy, hogy nem kockáztatják a bírságot. Nem éri meg tehát nagy összegeket kifizetni, helyette inkább érdemes tájékozódni a nyugtaadásról.

A nyugtaadás minden olyan árusra vonatkozik, amelyik kiskereskedelmi tevékenységet folytat, TÁOR besorolás alá tartozó tevékenységet végez, nemcsak saját üzletében, de kitelepülve is, a rendezvényeken. Természetesen vannak kivételek. Azok, akik alkalmi jelleggel megrendezett eseményen, például ünnepi vásáron árusítanak, attól függetlenül, hogy milyen építményben teszik ezt, sátorban vagy mondjuk faházban, kötelesek nyugtát adni. Ez alól csak azok az árusok képeznek kivételt, akik közterületen árusítanak.

Azok az eladók, akik mozgó tevékenységet folytatnak, tehát nem rendelkeznek állandó, bérelt árusító hellyel, nem kötelezettek a nyugtaadásra.

Akiknek saját üzletük van és alkalmi rendezvényeken is kitelepülnek, a bejelentett és az állandó helyen használt pénztárgépükkel, azoknak nem kell ismét bejelenteni a pénztárgépet, mert nem változik tartósan az üzemeltetési helye.

A www.penztargepcenter.hu weboldalon a Pénztárgép Center cég honlapjára jut. Ismerje meg termékeinket és szolgáltatásainkat, illetve érdeklődjön elérhetőségeinken! A 06-20-973-7818 telefonszámon hívjon minket vagy írjon a comtrend2461@gmail.com email címre!

Top